Hoe je vrienden wordt met jezelf

26-07-2025

De afgelopen weken waren voor mij een uitdagende periode. Ik heb moeilijke keuzes gemaakt en heb moeten omgaan met veel spanning. Ondanks dat het even zwaar was, ben ik blij dat ik voor mezelf heb durven kiezen. Soms moet je de moed bij elkaar rapen en de knoop doorhakken. Soms moet je de gevreesde gevoelens toelaten, zodat je ze kan verwerken. De choas in je hoofd omarmen, om daarna eindelijk die welverdiende rust te ervaren. 

Het is zomervakantie. Om me heen zie ik mensen vertragen en genieten van de vrije tijd die ze hebben. De temperatuur is zacht, het zonnetje laat zich regelmatig zien en de natuur is in volle bloei. Ik heb erg uitgekeken naar de zomer, maar ik wist niet dat het een zomer zou worden met zoveel hindernissen. Het was alsof alles tegelijk kwam. Er waren zoveel gevoelens en zorgen, dat het me overweldigde. Waar moest ik beginnen? Ik denk dat er geen simpel stappenplan bestaat voor verwerking. Wel weet ik dat gevoelens er altijd mogen zijn. Als ze plots opkomen, geef je er dan aan over. Het begint bij acceptatie. 

Toen ik op het punt stond om voor mezelf te kiezen, was dat ontzettend eng. Wat zijn de gevolgen? Hoe zal er over me worden gedacht? Wat als ik spijt krijg? Allemaal vragen die logisch, maar niet helpend waren. In mijn hart wist ik allang wat ik moest doen. Ik had alleen nog niet de kracht gevonden voor de uitvoering. Men zegt: "bij twijfel doe het niet", en alsof het universum bepaalde, gebeurde er iets dat me over de streep trok. Ik vond de juiste woorden en koos voor mijn mentale gezondheid. Die dag werd ik vrienden met mezelf.

Waarom vrienden worden met jezelf zo belangrijk is

We willen allemaal liefde geven. Aan anderen, aan de wereld, aan het leven. Maar echte liefde begint van binnen. Je kunt pas écht zacht, open en vrij geven als je ook weet hoe je dat aan jezelf moet doen. Vrienden worden met jezelf betekent dat je jezelf leert kennen, leert vertrouwen en leert steunen. Dat je je eigen gezelschap niet alleen verdraagt, maar waardeert. Want als je jezelf aardig vindt, dan wordt het leven lichter. Dan hoef je niet meer te zoeken naar goedkeuring van buitenaf, omdat je die al in jezelf hebt gevonden. Zelfliefde is niet egoïstisch. Het is de basis van alle liefde die je verder te geven hebt.

Hoe geef je die liefde aan jezelf? 

Lief zijn voor jezelf — het klinkt zo logisch, maar in de praktijk is het vaak even zoeken. We zijn geneigd om door te gaan, streng te zijn, onszelf op de tweede (of tiende) plek te zetten. Terwijl juist jij degene bent met wie je je hele leven doorbrengt. Zelfliefde betekent niet dat je elke dag in de spiegel staat te stralen of alles altijd goed doet. Het betekent dat je leert luisteren naar jezelf, jezelf ruimte geeft, en af en toe gewoon even lief doet. Zoals je dat ook voor een ander zou doen.

Het is een oefening. Soms gaat het soepel, soms vergeet je het compleet. Maar hoe vaker je oefent, hoe natuurlijker het voelt. En voor je het weet, geef je jezelf wat vaker het voordeel van de twijfel (of een pannenkoek met aardbeien), gewoon omdat het kan.

Ik oefende zelf met de volgende stappen. 


Luister naar je onderbuikgevoel

Het menselijk lichaam is bijzonder. We zijn in staat om aan te voelen wat we moeten kiezen. Maar dan moeten we wel luisteren.

Mijn onderbuik vertelde me dat het tijd was om keuzes te maken. Mijn hoofd vond het nog te spannend, maar mijn gevoel was al halverwege. Je hoofd, of verstand, helpt bij rationele beslissingen en het overwegen van opties. Je gevoel, of intuïtie, kan je leiden naar wat je echt wilt en waar je gelukkig van wordt. 

Nick de Waard heeft een mooi stuk geschreven over hoe je naar je gevoel kan leren luisteren. https://nickdewaard.nl/hoe-ga-je-uit-je-hoofd-naar-je-gevoel/

Stel grenzen die goed voor je zijn 

Wanneer je geen grenzen aangeeft verklein je je gevoel van eigenwaarde, omdat je je laat leiden door de wensen en behoeften van anderen en voorbij gaat aan jouw eigen wensen en behoeften. Wanneer je wel grenzen aangeeft vergroot je het gevoel van eigenwaarde omdat je jouw behoeften en je grenzen serieus neemt. Het is dus belangrijk om óók voor jezelf te kiezen.

Dat betekent niet dat je iedereen meteen moet laten vallen als een baksteen als het je even niet zint, maar wel dat je realistische overwegingen mag maken over of iets nog wel of niet bij je past. Daar is 'ie weer: luister naar je gevoel. 

Plan tijd in met jezelf 

Me-time is voor iedereen belangrijk, ongeacht of je meer introvert of extravert bent. In deze tijd kun je jezelf even helemaal focussen op de dingen waar je blij van wordt en daardoor je energie weer opladen.

Toen ik ervoor koos om me niet meer langer te laten leiden door het verleden, kreeg het leven langzaam weer meer kleur. Ik was mijn enthousiasme en nieuwsgierigheid verloren, maar ik merk gelukkig dat het begint terug te komen. Ik heb zin om nieuwe ervaringen op te doen en te leren van anderen. Ik heb behoefte om op verschillende plekken te zijn en mooie dingen te zien. Soms is dat een beetje overweldigend, omdat ik het gevoel heb dat ik wat moet inhalen. Daardoor wil ik alles tegelijk doen, maar dat gaat niet. Daarom begin ik klein. Zo heb ik bijvoorbeeld in m'n eentje een stadje bezocht. Daar ben ik door de smalle straatjes gaan struinen, heb ik winkeltjes bekeken en ben ik op het terras gaan zitten met Italiaans schepijs. Ook ben ik alleen op vlindersafari gegaan. Daar heb ik de mooiste vlinders vastgelegd met mijn camera. Ik geniet nu echt van deze tijd alleen. Het is heerlijk om op mijn eigen tempo te bewegen. De komende tijd wil ik leren over de verschillende keukens en ga ik nieuwe recepten uitproberen. Ook wil ik alleen een reis gaan maken naar een Spaans eiland. Met veel wandelingen, etentjes, culturele uitstapjes en rustige middagen aan het zwembad. 

Praat liefdevol tegen jezelf 

Let op je innerlijke stem. Ben je steunend of streng? Een echte vriend is bemoedigend, niet veroordelend. 

Ik ben een echte criticus, en dan met name tegen mezelf. Het helpt niet dat ik daarbij ook perfectionistisch ben en veel oog heb voor detail. Ik kan stiekem erg genieten van ''het perfecte plaatje''. Hoewel deze eigenschappen ook positief tot uiting komen, zitten ze me soms in de weg. Het huis moet te allen tijde op orde zijn, het eten moet netjes worden gepresenteerd en het liefst zie ik er zelf ook uit om door een ringetje te halen. Dat is natuurlijk niet realistisch, en tevens ook zeer vermoeiend. Vooral dat laatste probeer ik wat meer los te laten. Soms moet je gewoon de boel de boel laten en met een frotknot op je hoofd de deur uitstappen om iets leuks te ondernemen. Ik kan er trouwens ook heel erg van balen als ik bultjes heb in mijn gezicht. Dan word ik boos op mezelf en ga ik analyseren waardoor het komt. Het kan aan mijn eten liggen. Aan de hoeveelheid zon die ik heb gehad in de afgelopen dagen. Aan emoties die ik misschien nog niet goed heb verwerkt. Aan de hond die een keer over m'n wang heeft gelikt. Het glas wijn dat ik heb gedronken. De stand van de maan. De paar druiven die ik heb gegeten voor het slapen. De handdoeken die ik niet op tijd heb gewassen. De buurman die op zondagmiddag staat te boren. Afijn, je snapt mijn punt. En op dat moment mag ik dus tegen mezelf zeggen: ''je bent mens, je mag oneffenheden hebben en alsnog genieten van het leven''. En dat mag jij ook! 

Geef ruimte aan emoties

Zoals ik in de inleiding al aangaf, is het belangrijk om gehoor te geven aan je emoties. Of het nu gaat om blijheid, frustratie, boosheid of verdriet, deze gevoelens horen bij het leven en mogen er zijn. Het opkroppen van emoties kan leiden tot fysieke en mentale klachten. Vroeg of laat is het kookpunt bereikt en vliegt het deksel van de pan. En dan ben je dus eigenlijk te laat. Niet opkroppen dus. 

Om emoties te leren toelaten, kun je verschillende oefeningen doen. Begin met het bewust worden van je emoties en lichamelijke sensaties. Probeer deze te accepteren zonder oordeel. Verken vervolgens hoe je ze kunt uiten en je emotionele balans kunt herstellen. Ademhalingsoefeningen, mindfulness en meditatie kunnen hierbij helpen. Schrijven, bewegen, creatief bezig zijn en erover praten, zijn ook goede manieren om je gevoelens te verwerken. 

Mijn hoofd zit soms vol met gedachten. Het lukt dan niet om alles op een rijtje te krijgen. Het voelt chaotisch en de buitenwereld irriteert me dan extra, omdat het in mijn binnenwereld al druk genoeg is. Mijn partner hoeft dan alleen maar een keer hard adem te halen om bij mij de neiging op te wekken een vork in zijn neusgat te steken. Niet ideaal, zeker als hij zich totaal niet bewust is van mijn staat van zijn op dat moment. Het ligt dan niet aan hem, maar aan mij. Ik moet ergens heen met mijn emoties. In mijn geval werkt dat het beste in de vorm van journaling. Schrijven helpt mij om mijn gedachten te ordenen. Mijn mijmeringen krijgen dan structuur. Alle gedachten staan dan letterlijk op papier, in plaats van dat ze blijven ronddwalen in mijn hoofd. Meditatie is voor mij ook een geweldige manier om tot bedaren te komen. Dan zonder ik me af op de slaapkamer met een koptelefoon op mijn hoofd. Ik ontspan mijn spieren en ga op in de rustgevende muziek. Daarna mag mijn partner weer ademhalen.

Vier de kleine dingen in het leven 

Grote overwinningen zijn zeldzaam. Kleine gelukjes zijn er elke dag. Maar we zijn zo gewend aan 'meer' en 'groter', dat we die kleine lichtpuntjes vaak missen. Een zonnestraal op je gezicht. De eerste slok thee in de ochtend. Een glimlach van een voorbijganger. Vier het. Maak het belangrijk. Je hoeft er niet voor te werken, je hoeft het alleen op te merken.

Wat mij altijd helpt is het maken van een lijstje met drie fijne momenten. Dit doe ik in aan het einde van de dag. Ze hoeven niet speciaal te zijn. Juist niet. Het gaat om aandacht, niet om grootsheid. Mijn lijstje ziet er meestal zo uit: 

- Goed gesprek met vriendin/partner/familielid 

- Heerlijke risotto gegeten 

- Prachtige bloemen gezien tijdens een wandeling met de hond 

Niet super spannend, wel een goede oefening voor dankbaarheid en tevredenheid. 

Ontdek wat je écht blij maakt, en kies daarvoor

Wat je oplaadt is persoonlijk. Voor de één is dat stilte, voor de ander beweging. De kunst is om te ontdekken waar jij energie van krijgt, helemaal los van wat goed zou zijn volgens anderen. En dan is het van belang om daar ook daadwerkelijk voor te kiezen. Je agenda vullen met dingen die jou gelukkig maken. Zelfs als ze niet productief lijken. Zelfs als ze saai of simpel zijn. Maak bijvoorbeeld een lijstje met dingen waardoor je je na afloop altijd rustiger, blijer of lichter voelt. Hang het ergens op waar je het kan zien en kies er regelmatig iets van uit. 

Er zijn veel dingen die ik leuk vind. Soms vind ik het lastig om een concreet plan te maken en eindig ik met mijn telefoon op de bank. Dat is precies het tegenovergestelde van wat ik wilde bereiken. Tegenwoordig schrijf ik al mijn ideeën op in mijn notities. Ik heb lijstjes van plekken die ik wil bezoeken en lijstjes van restaurants en cafés waar ik wil eten. Ook heb ik een lijstje van activiteiten die ik leuk vind om te doen. Zoals lezen, schrijven, muziek luisteren, koken, foto's maken etc. Ik ga dan bij mezelf na waar op dat moment mijn behoefte ligt en ga het dan ondernemen. 

Leg mooie momenten vast

We zijn gewend om mooie momenten te delen. Op Instagram, in stories, in appjes of via filmpjes op Youtube. Maar je mag ook gewoon dingen vastleggen voor jezelf. Als herinnering en als bewijs dat je leefde, voelde en van het moment genoot. Foto's, notities, schetsen, geuren of souvenirs, kunnen een mooie collectie vormen van moment die van jou zijn. 

Oefening: Leg vandaag één moment vast met je camera of in woorden. Een beeld dat jou iets liet voelen. Bewaar het alleen voor jezelf. 

Vergeef jezelf als het even niet lukt

Er zullen dagen zijn dat je over je grens gaat en dagen waarop je streng bent voor jezelf. Dat je wéét wat goed zou zijn, maar het toch niet doet. Dat je jezelf niet toe kan spreken met lieve woorden en daarvan baalt. Dat hoort erbij en is heel normaal. Perfectie bestaat niet, dus hoeven we het ook niet na te streven. Voel je vooral niet schuldig wanneer het even niet lukt om tijd vrij te maken voor jezelf. Morgen probeer je het gewoon opnieuw. 

Blijf nieuwsgierig naar jezelf 

Je verandert. Wat je nu nodig hebt, kan morgen anders zijn. Wat je leuk vond, kan verschuiven. Gun jezelf de ruimte om te blijven ontdekken. Zoals je ook steeds nieuwe lagen leert kennen bij een goede vriend. Je hoeft jezelf niet vast te zetten in wie je denkt te zijn. Je mag groeien. Je mag van koers veranderen. Je mag twijfelen. 

Tot slot 

Vrienden worden met jezelf is geen eindbestemming. Het is een proces wat soms wiebelig, en soms verrassend mooi is. Het vraagt oefening, geduld en vooral: eerlijk durven kijken naar wat jij nodig hebt, zonder daar een oordeel op te plakken.

Soms gaat het goed. Soms vergeet je het weer even. Maar elke keer dat je kiest voor zachtheid, voor aandacht, voor een moment alleen met jezelf, groeit er iets. 

Je hoeft het niet allemaal vandaag te kunnen. Begin gewoon met een klein gebaar. Een wandeling, een kop thee in stilte, een vriendelijk woord tegen jezelf. Zie het als het begin van een hele mooie vriendschap met misschien wel de belangrijkste persoon in je leven: jij.


💛 Ter inspiratie: foto's van momenten met mezelf